AEGIR-Marine start baanbrekend proof-of-concept-project met het Maritime Remanufacturing Network

dinsdag 12 december 2023 14:07

'Een nieuwe manier van denken voor de maritieme industrie.'

Het Maritime Remanufacturing Network (MRN) kondigt met trots zijn eerste project aan: de remanufacturing van een meer dan twintig jaar oude thruster. Het project wordt uitgevoerd in een speciaal voor dit doel gebouwd laboratorium dat is opgezet door MRN-oprichter AEGIR-Marine.

Remanufacturing is het proces waarbij gebruikte producten of onderdelen opnieuw worden opgebouwd of hersteld waardoor ze weer 'als nieuw' zijn. Remanufacturing kan de levensduur van producten aanzienlijk verlengen en levert dus zowel economische als milieuvoordelen op.

Dit eerste MRN-project is een casestudy waarbij gebruik wordt gemaakt van twee identieke thrusters. 'We gaan de ene thruster reviseren en de componenten naar de specificaties/toleranties van de oorspronkelijke fabrikant terugbrengen', aldus Ruud Muis, eigenaar van AEGIR-Marine. 'De andere thruster gaan we herfabriceren (remanufacturing) en naar zijn 'als nieuw'-staat terugbrengen. Dit is nog nooit eerder gedaan in de maritieme industrie.'

AEGIR-Marine is een wereldwijd opererend bedrijf dat onderhouds- en reparatiediensten en onderdelen levert voor schroefasafdichtingen en voortstuwingssystemen van schepen. Het bedrijf heeft tientallen jaren ervaring op het gebied van reparatie-, renovatie- en revisieservices. 'De maritieme industrie doet al jaren dingen op dezelfde manier. Maar nu is de tijd gekomen om kritisch te kijken naar de ecologische impact van onze activiteiten', vervolgt Muis. 'Dat betekent dat we op zoek moeten naar manieren om ons gebruik van nieuwe grondstoffen te verminderen en de CO2-voetafdruk van onze productie te verkleinen. Remanufacturing is een manier om dit te bereiken.'

TU Delft heeft de economische en milieu-impact van remanufacturing wetenschappelijk bewezen en in een onafhankelijke whitepaper vastgelegd.  Over het algemeen bedragen de kosten van geherfabriceerde apparatuur ongeveer 50-80% van die van nieuwe apparatuur. De besparingen op energie en uitstoot kunnen oplopen tot 90%. Deze whitepaper is terug te vinden op www.mrn.world.

Het MRN is in het eerste kwartaal van 2023 opgericht en is een netwerk van gespecialiseerde bedrijven en organisaties die hun kennis en expertise op het gebied van remanufacturing delen. Naast het aanpakken van de technische uitdagingen van remanufacturing, wil het MRN de voordelen van remanufacturing met een zo groot mogelijk publiek en zoveel mogelijk politieke instanties delen. Omdat remanufacturing een nieuw concept is voor de maritieme industrie streeft het MRN ernaar om wetenschappelijk verantwoorde en door classificatiebureaus goedgekeurde resultaten te boeken.

Neem voor interviews, aanvullende informatie en/of afbeeldingen contact op met:
AEGIR-Marine BV
T.a.v. Els Roeterink
tel. +31 343 432 509
e.roeterink@aegirmarine.com

« Terug