Nieuwjaarspeech 2016 OKW

maandag 11 januari 2016 17:18

De nieuwjaarspeech die de voorzitter van de OKW, Etske Muis tijdens de nieuwjaarsreceptie heeft uitgesproken.

Goedenavond beste ondernemers, bestuurders en overige aanwezigen,

 

Als trotse voorzitter van de OndernemersKring Wijk bij Duurstede, aan mij de eer jullie vanavond welkom te heten bij onze traditionele nieuwjaarsreceptie. Hier in het hagelnieuwe pand van een echte Wijkse ondernemersfamilie, de VKV groep van de familie van Kerkhof.

 

Dit pand, is meer dan een paar muren en een dak. Het symboliseert ook een nieuwe fase van een bijna 90 jaar oud bedrijf. Het staat symbool voor gedegen ondernemen, hard werken, investeren in en vertrouwen in de toekomst. Maar ook een omslag naar een nieuwere manier van werken, naar modernere faciliteiten en een aanpassing aan de eisen van deze tijd.

 

Een zelfde gevoel krijg ik, als ik nadenk over wat er met ondernemers is gebeurt in 2015. Hoewel het op een aantal terreinen nog steeds ploeteren is, het moeizaam gaat, zijn er duidelijke lichtpunten. De stemming raakt wat positiever, ondernemers durven weer vooruit te kijken en er zijn stappen gezet om samen uitdagingen aan te gaan. En vanuit onze rol als vertegenwoordiging van de Wijkse ondernemers, heeft de OKW daar een bijdrage aan mogen leveren. Ik zal een aantal voorbeelden noemen.

 

In 2015 is, na soms heftige discussies, een ondernemersfonds tot stand gekomen. Een fonds van en door ondernemers. Waar per deelgebied het geld van de ondernemers wordt ingezet door projecten voor ondernemers. Afgelopen jaar is het bestuur van het ondernemersfonds van start gegaan en zijn ondernemers in deelraden van start gegaan om deze kans te pakken.

 

In 2015 is de participatiewet van kracht geworden. De verantwoordelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen komt hiermee bij de gemeente te liggen. Die gemeente is vervolgens natuurlijk afhankelijk van ondernemers zoals jullie. In Wijk bij Duurstede hebben we hiervoor o.a. de Wijkse Werkplaats opgericht. En misschien is het ook wel typisch voor de Wijkse ondernemers dat we daar niet te veel over praten, maar het gewoon doen! Want inmiddels hebben we uit diverse berekeningen de conclusie kunnen trekken dat, dankzij jullie inzet, er banen zijn gevonden, stageplekken zijn aangeboden en er voor ruim € 700.000,- aan maatschappelijke waarde is gecreëerd!  Daar mogen we met zijn allen ontzettend trots op zijn!

 

Begin 2015 is er voor het eerst, een succesvol evenement georganiseerd. Wijk in bedrijf heeft het ondernemerschap in onze gemeente vol in het zonnetje gezet. Met ruim 100 deelnemende of anderszins betrokken bedrijven is er een evenement neergezet dat klonk als een klok. Met voor de eerste keer de verkiezing van de Wijkse onderneming en de Wijkse zelfstandige van het jaar. In 2016 beginnen de voorbereiding voor de 2e Wijk in bedrijf, begin 2017. Dus hou de krant en de mail in de gaten. Meldt je bedrijf aan of dat van een collega waarvan jij vindt dat hij of zij iets bijzonders heeft bereikt als ondernemer in Wijk bij Duurstede.

 

Binnen het gemeentehuis is uitbreiding gerealiseerd op de afdeling Economische Zaken. Mooi is dat we nu kunnen melden dat deze nieuwe medewerker, Erwijn Harsevoort, een initiatief van CP2 en onder getekende om tot een eigen OV verbinding, Broekweg express, tussen het busstation en het bedrijventerreinen te komen, van harte heeft ondersteund en mede mogelijk maakt. Dit in nauwe samenwerking met Mariska Romijn van de afdeling Sociale Zaken en Ans van Donselaar van WGSP.

Uiteraard gaan we de nieuwjaarsreceptie niet laten passeren zonder nog eens een andere wens richting gemeente te sturen. Wijk bij Duurstede is dit jaar gekozen tot Gouden Gemeente waar het de zorg betreft. Een felicitatie en een compliment meer dan waard. Maar de OKW zou ook graag willen dat Wijk bij Duurstede een gouden gemeente wordt op het gebied van ondernemerschap. Wisten jullie bijvoorbeeld dat Wijk als enige gemeente de laatste jaren netto banengroei laat zien. Dat er meer bedrijven en ondernemers beginnen dan er verdwijnen? Dat we het kortom, gewoon hartstikke goed doen. Onze ondernemers verdienen die erkenning, de gemeenschap heeft hen nodig. Burgemeester, wethouder, pak die handschoen, samen met de OKW, op en ga voor ondernemend goud!

 

Regionaal is het project Q4 stevig op de kaart gezet. De samenwerkende gemeenten De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist hebben samen de handschoen opgepakt om onze prachtige regio, economisch, gezamenlijk op de kaart te zetten. Want wat hebben we veel te bieden! Ruimte groen, kennis, een gemiddeld hoog opgeleide bevolking en korte afstanden tot kenniscentra in Utrecht, Amersfoort en Wageningen. Vanuit een stevige analyse en heel veel input vanuit ondernemers is een richting gekozen voor de positionering van de regio. Niet in concurrentie met de stadsregio’s in de buurt, maar als aanvulling voor wat ze daar niet kunnen bieden. De Q4 regio zal,  als het aan ons ligt, een broedplaats worden voor vernieuwend ondernemerschap. Op 7 april zal er in Doorn een groot economisch congres door Q4 worden georganiseerd. Inspirerende sprekers zullen hun visie op de kansen en mogelijkheden van onze regio geven. Daarnaast worden de plannen en de projecten voor de nabije toekomst gepresenteerd. Een echte aanrader die, ook voor Wijkse ondernemers, volop kansen biedt!

 

Als ik dit alles zo op een rijtje zet, zijn er een paar dingen die me aan het denken zetten. Wat gaat de tijd ontzettend snel en wat hebben we veel bereikt! Daar ben ik enorm trots op, maar dit is vooral jullie prestatie als ondernemers. Verder gaat eigenlijk alles hierboven over 2 dingen. Aanpassen, oppakken en kansen zien. En zijn dat nu niet net de zaken die ondernemers als geen ander in hun DNA hebben?

 

Vandaag zijn er ruim 110 inschrijvingen voor bezoekers van deze nieuwjaarsreceptie. Veel bezoekers zijn al lid van de OKW, maar anderen nog niet. Het komende jaar zal de OKW uiteraard het maandelijkse OKW-café doorzetten, elke 1e maandag van de maand bij wisselende horeca ondernemers. Daarnaast staan er een aantal thema-avonden op het programma. Mocht je belangstelling hebben, kom gewoon eens vrijblijvend kijken, luisteren en meepraten. De OKW is er voor ondernemers, door ondernemers!

 

De ondernemers in Wijk bij Duurstede laten dagelijks zien dat ze, ook bij tegenwind, het hoofd boven water houden, banen creëren of behouden en verantwoordelijkheid nemen. Een aantal van de boeiende verhalen over mooie Wijkse bedrijven is opgetekend in het boek WijktoenWijknu, nu nog verkrijgbaar bij de Wijkse boekhandel en het VVV.

 

Ook uit die verhalen blijkt, dat we de omstandigheden niet altijd kunnen beïnvloeden, wel hoe we ermee omgaan. Vanuit die blik op de toekomst, wil ik vol vertrouwen het glas heffen op een ondernemend 2016.

 

« Terug

Reacties op 'Nieuwjaarspeech 2016 OKW'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.